10.1.09

Far Far Away

80'lerde (hey gidinin 80'leri & ne 80'lermiş arkadaş) bir çok ülkede bir numara olmuş şu güzide şarkıyı kim bilmez... "funky town! "
Benim için bu şarkının görseli, Shrek 2'de Fiona ve Shrek'in Far Far Away'e ulaştığı anlardaki görüntüleri. Shrek 2'de arkadaş arasında dönen geyiklerin en kralı olan "abi şunları yazsak film olur" rüyasının gerçekleştiğini hissediyorum zaten. "şimdi bu bataklık canavarları çok uzak bir ülke'ye ulaştıklarında bir de Funky Town pa
tlatırız! (ahahah)"
Evet, adamlar yapmış, başarmış gibi değil mi sanki. 
Beni bu eserin performansında en çok etkileyen, kadın vokalin gerçekten "funky town"a gitmek istediğini anlatan ve bunu "funky" bir biçimde vurgulayan sesi. Kim midir bu hatun? Cynthia Johnson.
Peki acaba nedir bu "funky", nedir bu "funk".
Funk, 60'ların orta yerlerinde bir yerlerde Afrika asıllı Amerikanların, soul müzik, soul jazz ve R&B'yi bir potada eritip yeni ve daha eşliğinde dans edilebilir bir müzik haline getirmeleriyle ortaya çıkan bir müzik türü. Wiki'den kafasını gözünü yara yara çevirdiğim bu cümleyi okuyan sevgili müzik severlerin gözünde şöyle bir sahne canlanmasın.
"Beyler, 60'ların, ileride tarihçilerin hakkında konuşurken "mid to late" gibi şık bir şekilde tanımlayabileceği bir bölümüne geldik.                                                                                                        
Sizce de artık müziğimizde bir kaç yenilik yapıp onlara bu zevki tattırmamız gerekmiyor mu? Jashua, sen hangi ritm aletlerinin hangi vokallerle gittiğini listele, Caroline sen jazz ve r&b'de sıklıkla ortak olarak kullanılan kadansları araştır. Raporlarınızı salı 17:00'ye kadar masamda istiyorum."
Göktengri'ye binlerce şükür ki, olan biten bundan çok daha eğlenceli (dir diye umuyorum).
"Hey Joshua (caşua), ordan attırıvee bi soul ritmi, Caroline gir mi minörden ablacım."
Tabii ki bu işin bir de şahane müzik aletleri yönü var. Yeni ve şahane sesler. İçlerinden benim en çok sevdiğim, "hammond organ" , gayet 30'larda icad edilmiş olsa da, 60'larda öne çıkan ve neredeyse jazz, blues ve rock için "default" hale gelen mükemmel bir alet. Yukarıdaki fotoğrafta Hammond'ı Hammond yapanlardan biri, "Jimmy Smith" yer alıyor. Onsuz olmazdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder